اسرائیل به دوستی با سعودی‌ها تلاش می‌کند اما همچنان می‌بایست بر دره‌ی فی‌مابین با فلسطینی‌ها پل بزند

گزارش‌های مبنی بر آمادگی ریاض به ایجاد پیوندهای اقتصادی با اورشلیم ممکن است هنوز به کمال نرسیده باشد اما به احتمال زیاد تلاش ایالات متحده به پیشبرد صلح به اولین جوانه‌های عادی‌سازی روابط بینجامد.

بشنویم از بنیامین نتانیاهو، پیوندهای بسیار گرم میان اسرائیل و تمامی جهان عرب، اگر هم‌اکنون متشکل باشد، قریب‌الوقوع است. این هفته، ادعای معمول وی بر این که کشورهای سنی‌ مذهب بیش از هر زمان آماده‌‌اند که حتی قبل از امضای قرارداد صلح اورشلیم با فلسطینیان، شمشیرها را غلاف کنند، از پشتیبانی چمشگیر رسانه‌ّ‌ها برخوردار شد که گزارش مذاکرات اسرائیل و عربستان سعودی بر سر استقرار روابط اقتصادی رسمی را منتشر کردند. کارشناسان می‌گویند اما راه رسیدن به قرارداد کامل صلح همچنین دراز و دشوار است.

رهبران عرب در حال حاضر علاقه‌ی چندانی به ارتقای روابط پنهان خود با اسرائیل، که متمرکز بر همرسانی اطلاعاتی و قوانین مقابله با تروریسم است، ندارند. حتی آنها که نگاه خوش‌بین‌تری دارند و تلاش دولت ایالات متحده در پیشبرد مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینیان فرصتی واقعی برای ریاض ارزیابی می‌کنند تا دست‌کم قادر باشد تنظیم روابط خود با اورشلیم را شتاب دهد، می‌گویند تا اسرائیل جدیت خود در امر صلح را اثبات ندهد، پیشرفت [روابط با سعودی‌ها] واقع نخواهد شد.

روز شنبه، تایمز لندن از «حرکتی چشمگیر که می‌توانست کشور یهود را در مسیر عادی‌سازی روابط با کشورهای مسلمان سنی و متولیان دو شهر مقدس اسلام قرار دهد» خبر داد.

با نقل از منابع بی‌نام عرب و آمریکایی، این روزنامه اشاره کرد که پیوندها در مراحل اولیه شامل گشایش راه‌های هوایی سعودی به روی هواپیماهای اسرائيل و اجازه‌ی کمپانی‌های اسرائیل به فعالیت در قلمرو این کشورها خواهد بود.

با توجه به بایکوت هفتاد ساله‌ی اسرائیل از سوی کشورهای خلیج – اورشلیم همچنان عربستان سعودی را به طور رسمی دشمن به شمار می‌آورد و شهروندان خود را از ورود به این کشور منع می‌کند – چنین گام‌های کوچکی کم از یک حرکت انقلابی نیستند. حتی پیش از گزارش تایمز لندن، هفته‌ها بود دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده، و نیز نتانیاهو، پیش‌بینی معاهده‌ای گسترده‌تر در سطح منطقه را می‌کرد که شامل اردوگاه‌ سنی‌های عملگرا می‌شد.

نتانیاهو در اوایل ماه جاری در کنفرانسی در غرب آفریقا گفت «بسیاری از کشورها با شتاب در حال تغییر رویکرد نسبت به اسرائیل‌اند. و می‌بایست بگویم این اتفاق در هیچ جا هیچ جا به روشنی و به سرعتی که در جهان عرب دیده می‌شود، نمی‌افتد». «بسیاری از کشورهای عرب دیگر اسرائیل را دشمن به شمار نمی‌آورند. اسرائیل را متحد خود می‌دانند، و حتی می‌توانم بگویم متحد غیرقابل چشم‌پوشی ایشان در جنگ علیه تروریسم و دستیابی به آینده‌ی فناوری و نوآوری».

اما هنوز خیلی مانده تا اسرائیل را به عنوان متحد مقابله با ترور، در حال گشایش سفارت اسرائیل در شهر ریاض ببینیم، بخصوص با وجود مسأله‌ی حل ناشده‌ی فلسطینیان و در حالی که کشور یهود به روشنی در جهان عرب، میانه‌رو و غیره، مورد انتقاد قرار دارد.

چندین تن از تحلیل‌گران که بر روابط عرب و اسرائیل تمرکز دارند می‌گویند سعودی‌ها و دیگر کشورهای خلیج به فعالیت مشترک با اورشلیم در پشت درهای بسته اصرار دارند، و از رسمی‌ کردن روابط تا زمانی که مشکل فلسطینیان حل نشده، خودداری می‌کنند.

جاشوا تایتلبام، از پژوهشگران ارشد مطالعات استراتژیک مرکز بگین سادات، گفت «بدون یک حرکت جدی در راستای روند صلح، هیچ تحول کیفی در روابط با عربستان سعودی روی نخواهد داد».

وی با رد منابع بی‌نام مورد استناد تایمز لندن، اظهار داشت که چنین مقاله‌هایی برای دلخوشی اسرائیل است. وی با اشاره با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینیان گفت «می‌خواهند وانمود کنند که مسأله‌ی فلسطین تنها مسأله‌ی موجود نیست. و چنین روشی ابو ماذن را تحت فشار می‌دهد».

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید

http://www.timesofisrael.com/seeking-saudi-friends-israel-must-still-bridge-gulf-with-palestinians/

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
«رافائل اهرن» خبرنگار سیاسی تایمز اسرائیل است.
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ