جشنهای نوروزی ایرانی تباران در اسرائیل

(اسکرین شات، یاسمین شالوم متحده)
(اسکرین شات، یاسمین شالوم متحده)

چند روزی از شروع سال نو ایرانی و جشن نوروز میگذرد. خوشبختانه جشن های نوروزی امسال مصادف با جشن پوریم می باشد.

امسال هم مثل سالهای قبل، حتی به جرآت میتوانم بگویم که بیشتر از هر سال و علی رغم اهداف پلیدانه نظام حاکم بر ایران برای حذف کردن این جشن باستانی از کتابهای درسی و رادیو و تلویزیون، این جشن در ایران و در خارج از ایران بیش از پیش گرامی داشته شد.

در کشور اسرائیل علی رغم موقعیت حساس جنگی، ایرانی تباران ساکن این کشور با شکوه فراوان فرا رسیدن نوروز و بهار نو را جشن گرفته و تا آنجایی که من اطلاع دارم و دعوتنامه هایی که دریافت میکنم انجمنهای مختلف و افراد شخصی در منازل خود به برگزاری این جشنها ادامه میدهند. گروههای گوناگون در کلوپها، کاباره ها و سالنهای جشن در شهرهای مختلف اسرائیل جشن فرا رسیدن نوروز باستانی را برگزار میکنند.

این جشن و سرورهای ایرانی نسل جوان که زاده اسرائیل هستند را بسوی خود جلب می کند و اینگونه آنها با فرهنگ غنی و آداب و رسوم ایرانی آشنا می شوند.
سازمان ملل ۲۱ مارس را به عنوان روز جهانی نوروز، جشن بهار و پیوند بین انسان و طبیعت نام‌گذاری کرده است، این رسم و آیین ایرانی را در بسیاری از کشورهای جهان بزرگ میدارند و جشن می گیرند.

در چند میهمانی و برنامه های هنری با جوانانی بر خورد کردم که نسل دوم و سوم از مهاجران ایرانی به اسرائیل هستند و علاقه فوق العاده ای به شناخت هر چه بیشتر زبان، فرهنگ و موسیقی اصیل ایرانی نشان میدهند.

ایرانی تباران ساکن اسرائیل که عهدی ناگسستنی با خاک ایران و ملت ایران دارند جشنهای خود را از 11 ماه مارس شروع کردند.

در آغاز برنامه هنری ارکستر «گلها» در شهر «پتخ-تیکوا» با اجرای ترانه های زیبای ایرانی توسط خواننده محبوب ایرانی تبار خانم فرزانه کهن بود که ایشان را ۱۱ نوازنده چیره دست همراهی میکردند.

سرپرستی این ارکستر به عهده نوازنده پرسابقه سنتور آقای منشه ساسون می باشد که هدف ایشان ترویج موسیقی ایرانی در بین دوستداران موسیقی ایرانی در دانشگاههای اسرائیل است.

در این شب به پیشواز سال نو و نوروز رفتیم و در تالار اجرای برنامه میز هفت سین بسیار زیبایی چیدیم و من که خود مجری این برنامه هنری بودم برای حضاران از هفت سین سخن گفتم و در باره هر کدام از عناصر تشکیل دهنده میز هفت سین توضیح داده شد.

با یاد آوری این نکته که نوروز به معنای «روز نو»، اولین روز از تقویم ایرانی است و همزمان با اعتدال بهاری (معمولاً در بیستم یا بیست و یکم مارس) رخ می‌دهد و تاریخچه این جشن باستانی و هفت سینی که در سفره نهاده میشوند.
توجه حاضران به دلیل انتخاب این هفت عنصر که همگی بزبان فارسی هستند و خوردنی هم می باشند جلب شد و توضیحات لازمه برای حاضران که عده ای از آنها برای اولین بار سفره هفت سین را بصورت کامل می دیدند سالن بیان شد.

ارکستر گلها بسیار مورد علاقه فارسی زبانان مقیم اسرائیل و همچنین سایر اسرائیلیهای طرفدار موسیقی ایرانی می باشد. بمناسبت جشنهای نوروزی چند برنامه دیگر هم در شهرهای مختلف اجرا کردند که بسیار مورد استقبال گرفت.

از ۱۱ تا امروز ۲۶ ماه مارس چندین و چند برنامه هنری با چیدن سفره هفت سین با برنامه های هنری توسط گروههای مختلف برگزار شدند و بسیاری از ایرانی تباران و غیر ایرانیانی که به فرهنگ و هنر ایران علاقمند هستند با تهیه بلیط در این برنامه ها شرکت و از توضیحاتی که در مورد رسم زیبای ایرانی داده شد لذت برده و میبرند.

خوشبختانه و علی رغم تمام تلاشهایی که در ۴۵ سال اخیر جمهوری اسلامی برای خدشه وارد کردن و به فراموشی سپردن این آیین باستانی انجام میدهد نتیجه معکوس گرفته و خوشبختانه این فعالیتها بهیچ وجه مثمر ثمر نبوده تا آنجا که امسال هزاران نفر جشن نوروز و شروع سال نو را در تخت جمشید برگزار کردند و به این صورت بار دیگر و با صدای بلندتر به نظام کنونی گفتند، ما ایرانیان که دارای تمدن هزاران ساله هستیم پایبند به آیین پدران و پدران پدران خود هستیم، نه تنها نمیتوان در ۴۵ سال این فرهنگ و آیین نوروزی که اساس فرهنگ و تمدن دیرینه ماست را از ما بگیرید بلکه ما به این آیین پایبند هستیم و بیش از پیش آن را بزرگ میداریم.

یکی دیگر از جشنهایی که به افتخار فرا رسیدن سال نو ایرانی در تالاری در شهر خولون برپا شد جشنی بود که از طرف خانم شیرلی شمسیان از بخش سخنگویان ارتش بزبان فارسی ترتیب داده شده بود و میهمانان زیادی به آن دعوت شده بودند از جمله آقای یورام عزری فرزند آخرین سفیر اسرائیل در ایران قبل از انقلاب و آقای بنی سبتی سخنگوی دولت بزبان فارسی و محقق ایران در سازمان INSs نیز شرکت داشتند.

خانم شیرلی پس از تبریک جشن نوروزی و خوش آمد گویی به حاضران ابراز داشت که بخش سخنگویان ارتش بزبان فارسی سعی میکند اطلاعات درست، صحیح و کاملآ بی طرفانه را به سمع فارسی زبانان در نقاط مختلف جهان برساند و اضافه داشت که ما دو ملت اسرائیل و ایران خواهان و دوستدار صلح هستیم و برای رسیدن به آن پافشاری کرده و با هم بر ضد دشمن مشترک دو ملت که کسی جز نظام جمهوری اسلامی نیست تلاش میکنیم.

روز پنج شنبه در موزه هنرهای اسلامی در اورشلیم جشنی توسط خانم سیوان شهاب و با همکاری گیلعاد لویان رئیس این موزه که ایشان هم ریشه ایرانی دارد ترتیب داده شد و تعداد بسیاری از جنگ زده های جنگ اخیر از شمال و جنوب کشور که بدلیل امنیت جانی مجبور به ترک خانه و زندگی خود شده اند و از طرف دولت در هتلهایی در شهرهای مرکزی اسرائیل سکنی داده شده اند به این جشن دعوت شده بودند و از برنامه های هنری ارائه داده شده لذت بردند.

جشن دیگری هم در پنج شنبه شب برای فرا رسیدن فصل بهار و دوباره زنده شدن طبیعت ترتیب از طرف خانه کنفدراسیون یا مرکز فرهنگی بزرگی که در شهر اورشلیم قرار دارد ترتیب داده شده بود.

برای اجرای برنامه از خواننده گرانقدر فرزانه کهن و ارکستر گلها به سرپرستی آقای منشه ساسون برای اجرای برنامه دعوت بعمل آمد.

این برنامه با موفقیت بزرگ برگزار شد و در روزنامه های چاپ اسرائیل از موفقیت این برنامه تمجید و سخن گفته شد.

در این روزها مثل همیشه و بیشتر از پیش عهد ناگسستنی بین قوم یهود و ملت ایران بخوبی احساس میشود، هر دو ملت یهود و ملت ایران خواهان صلح و آرامش هستند. ملت ایران از ستمگری نظام جمهوری اسلامی رنج میبرد و با آن دست و پنجه نرم میکند و ملت اسرائیل با دست نشانده های جمهوری اسلامی که خرج هنگفت آنها از خزانه و جیب مردم ایران تآمین میشود در شمال و جنوب دست و پنجه نرم میکنند.

شکی نیست که جنگ اسرائیل با حماس و حزب‌الله، جنگ اسرائیل بر علیه تروریسم است و به این وسیله اسرائیل با از بین بردن تروریستهای داعشی حماس تصمیم به بوجود آوردن صلح در منطقه دارد و شاید به این وسیله راه برای آزادی مردم ایران کوتاه تر شود و ایرانیان از چنگال این حکومت منفور و ظالم که حاضر است به هر گونه عملی برای حفظ این نظام در ایران دست بزند نجات یابند.

پر واضح است که در این چند ماه اخیر بیش از پیش دست ملاهای حاکم بر ایران باز شد و به جهان و جهانیان نشان داده شد که این رژیم تروریست پرور است و آنها را تحت پوشش خود قرار میدهد، ثروتی که باید در ایران و برای فراهم کردن رفاه زندگی مردم خرج بشود به غزه و لبنان فرستاده میشود تا در راه ترویج و دامن زدن به جنگ و فراهم کردن زمینه برای عدم ثبات در منطقه صرف شود.

به امید پایان این لکه ننگ ۴۵ ساله از ایران

به امید برقرای صلح وآرامش در منطقه.

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
یاسمین شالوم متحده متولد گلپایگان و مقیم شهر مودیعین در اسرائیل
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ