در این ملاقات حساس، اوباما و نتانیاهو با حفظ احتیاط خود را متحد یکدیگر معرفی می کنند

واشنگتن – بعد از یک سال برخوردهای تند و اختلافات علنی، رئیس جمهوری آمریکا باراک اوباما و نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو تلاش کردند در دیدار روز دوشنبه در کاخ سفید چهره ای متحد براساس علائق مشترک به نمایش بگذارند.

نتانیاهو بر سر توافق هسته ای با ایران دست به لابیگری افراطی در کنگره علیه رئیس جمهور آمریکا زد. اوباما مکررا سیاست شهرک سازی اسرائیل را محکوم کرد. هر کدام باور دارند بهتر از دیگری می دانند دو کشور خود را چطور اداره کنند.

اما اوباما مایل نیست آخرین دوره ریاست جمهوری خود را در جدال با اسرائیل و حامیانش در ایالات متحده، به پایان ببرد. او به همین زودی وارد سال آخر ریاست جمهوری خود خواهد شد اما می خواهد دموکرات دیگری جای او را بگیرد، و از رنجاندن رای دهندگان حامی اسرائیل خودداری می کند.

و نتانیاهو، که به گمان بسیاری از منتقدین، با لابیگری شدید علیه اوباما بر سر توافق هسته ای با ایران، اسرائیل را تبدیل به مساله ای تعصب آمیز و بغرنج برای ایالات متحده کرده است، به روشنی تلاش دارد به وضعیت پیشین حمایت دوحزبی بدنه سیاسی آمریکا از اسرائیل بازگردد.

به همین خاطر، در گفتگوها با مطبوعات در اولین دیدار پس از ملاقات ماه اکتبر، دو رهبر با همدیگر با احترام کامل برخورد کردند، حتی با یکدیگر همراهی کردند، و از اشاره به اختلافات نهفته اجتناب کردند.

اوباما در مورد ضرورت همکاری در مقابله با تهدیدات امنیتی سخن گفت. از نیاز به آغاز تازه در چارچوب حمایت درازمدت کمک های دفاعی آمریکا گفت. به وضعیت ضعف امنیتی روزافزون منطقه اشاره کرد. گفت علاقمند شنیدن نظر مشورتی نخست وزیر در مورد راه های بازگشت به مسیر صلح با فلسطینیان است.

این ها همه موضوعاتی بودند که وی می بایست مطرح می کرد. اما انتخاب کلمات در مسیر تفاهم بود، نه زورگویانه و برخورد از بالا.

حتی در تلخ ترین موضوع مورد گفتگو، توافق با ایران، که نتانیاهو آن را “اشتباه تاریخی” خواند، ریاست جمهوری با بردباری برخورد کرد. وی گفت اختلاف نظر آنها محدود به مساله مشخص “قرارداد” است، اما این اختلاف نظر آنجا که هر دو کشور بر نیاز به ممانعت از دستیابی ایران به بمب، و ممانعت از ایران در ایجاد عدم ثبات در منطقه توافق دارند، به پایان می رسد. اگر چه ممکن است از جنگ نتانیاهو علیه قرارداد در چند ماهه اخیر به خشم آمده باشد، اما در این دیدار آمادگی خود را برای پشت سر گذاردن مساله نشان داد. وی با آرامی گفت که او و نتانیاهو “در جستجوی زمینه های مشترک” خواهند بود.

نتانیاهو نیز، به نوبه خود، به همکاری های مشترک ابراز علاقه کرد، و ارزش ها، علائق و سرنوشت مشترکی که حیاتی ترین اتحاد اسرائیل را رقم می زند.

نتانیاهو به رئیس جمهور اطمینان داد که اگر چه کاخ سفید به این نتیجه رسیده است که امکان دستیابی به صلح میان اسرائیل و فلسطینیان تا پایان دوران ریاست جمهوری وی ممکن نخواهد بود، اما اسرائیل امید خود به صلح، و بخصوص به راه حل “دو کشور برای دو ملت” را از دست نمی دهد – به نقل از نتانیاهو “یک دولت غیرنظامی فلسطینی که دولت یهود را به رسمیت بشناسد”.

وی به شخصه از رئیس جمهور برای “حمایت های سخاوتمندانه” در تقویت امنیت اسرائیل در سال های پیش رو تشکر کرد و بر امتنان خود و جامعه اسرائیل از این تلاش ها تاکید کرد.

و موضوع توافق هسته ای با ایران را به بهترین شکل ممکن بیان کرد: حرفی از آن به میان نیاورد.
نیاز به گفتن نیست که هیچ یک به آن یکی مساله بی اهمیت مشاور مطبوعاتی تازه نتانیاهو اشاره نکردند که در ماه مارس اوباما را متهم به یهودستیزی کرده بوده است.

پس از بیانیه های مطبوعاتی، و ارائه موفق چهره ای از همکاری های مشترک، اوباما با لحنی گویا از دریافت سوالات خودداری کرد. و در پاسخ به چگونگی دیدار، به آرامی گفت: خوب بود.

انجام وظیفه علنی پایان پذیرفت. ادامه کار در پشت پرده انجام می پذیرد.

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
دیوید هورویتز سردبیر و بنیانگزار «تایمز اسرائیل» است. پیش از آن سردبیر «جروزالم پست» ( از ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱) ، و سردبیر «جروزالم ریپورت» (۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴) بود. دیوید هورویتز نویسنده کتاب های «طبیعت بیجان با بمب گذاران» (۲۰۰۴) و «کمی زیادی نزدیک به خدا» (۲۰۰۰) را نوشته است. همچنین در نگارش کتاب «سلام به دوست، زندگینامه اسحاق رابین» (۱۹۹۶)، همکاری کرده است.
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ