گزارش ها

روز برابری اجتماعی مهاجرین از کشورهای عرب و ایران به اسرائیل

(از راست: خانم «ملکا کلاین» معاون مدیر «مرکز سازمانهای یهودیان کشورهای عرب و ایران»، آقای «شالوم بوخنیک» مدیر «بخش میراث»، و یاسمین متحده شالوم. منبع عکس: اهدائی یاسمین متحده شالوم)
(از راست: خانم «ملکا کلاین» معاون مدیر «مرکز سازمانهای یهودیان کشورهای عرب و ایران»، آقای «شالوم بوخنیک» مدیر «بخش میراث»، و یاسمین متحده شالوم. منبع عکس: اهدائی یاسمین متحده شالوم)

هرسال در کشور اسرائیل روز 30 ماه نوامبر با روز برابری اجتماعی افرادی که از کشورهای عرب و مسلمان و ایران به اسرائیل مهاجرت کرده اند اختصاص دارد. به مناسبت این روز، یک هفته قبل از این روز برنامه های مختلفی در سراسر کشور برگزار میشود و در این برنامه ها عده ای از افرادی که از کشورهای عرب یا اسلامی به اسرائیل مهاجرت کرده اند حضور دارند و خاطرات خود را از کشوری که در آن بدنیا آمده اند و در آن زندگی کردند را تعریف میکنند.

مهاجرت یهودیان سوریه، مصر، یمن، عراق و مراکش و سایر کشورها منجمله لبنان به اسرائیل در درجه اول بدلیل حب اسرائیل دوستی و عالقه به سرزمین موعود بوده همینطور فشارها و ناهنجاریهای های اجتماعی که در کشور محل تولدشان بدلیل یهودی بودن بر آنها اعمال میشده است.

به همین مناسبت هفته گذشته طی دعوت سازمان برابری اجتماعی مهاجرانی که از کشورهای عرب و مسلمان به اسرائیل آمده اند، برنامه ای در شهر «پتخ-تیکوا» ترتیب داده شده بود و من هم در این برنامه شرکت کردم و برای حاضرین از خاطراتم از دورانی که پدرم مهاجران یهودی ساکن گلپایگان را به اسرائیل می فرستاد صحبت کردم .

البته من در سالهای ۱۳۳۰ که پدرم در کار فرستادن مهاجران به اسرائیل با اداره جذب مهاجر همکاری میکرد هنوز بدنیا نیامده بودم ولی داستانها برایم ناآشنا نبودند چون در خانواده ای بدنیا آمده و رشد کردم که فضای خانه مملو از داستانها و خاطرات مربوط به آن دوران بود.

بیاد دارم در یکی از اتاقهای آنطرف حیاط خانه مان تمام مدارک و پوشه های حاوی از مدارک و اسناد مربوط به مهاجران فرستاده شده به اسرائیل از طرف پدرم نگهداری می شدند. به خوبی بیاد دارم که در در همان سن نوجوانی قبل از انقالب و روی کار آمدن خمینی در ایران این اتاق بهترین مکان برای گذراندن روزهای بلند تعطیلات تابستان من بود.

مدارکی که اگر الان میتوانستیم به آنها دست یابیم به حقیقت میتوانستند ارزش بسیاری در شناخت موقعیت اجتماعی، اقتصادی و سلامتی افرادی که در آن سالها تقاضای مهاجرت به اسرائیل را داشتند را داشته باشد.

شادروان یوسف شالوم پدرم که در هر فرصتی از شخصیت او با افتخار فراوان صحبت میکنم شخصی مذهبی نبود و حتی مخالف بند و بارهای مذهبی در راه پیشرفت انسانها بود. ایشان انسان بسیار شریفی بود که از کمک به دیگران کوتاهی نمیکرد.

مهاجرت یهودیان به کشور اسرائیل از حدود هشتاد سال پیش شروع شده و کماکان ادامه دارد. بر طبق آمار بیش از 135000 نفر ایرانی تبار در اسرائیل زندگی میکنند و هنوز هم به زادگاه خود ایران عشق می
ورزند. طبق آمار و تحقیقات از سال 1948 تا 1952 میلادی قریب به 25000 یهودی ایران به اسرائیل مهاجرت کردند و این در حالی بود که یهودیانی که در ایران زندگی میکردند در اولویت اول برای مهاجرت به اسرائیل قرار نداشتند چون هرگز زندگی آنها در معرض خطر از طرف دولت حاکمه یا مردم نبوده بر خالف یهودیان کشورهای عربی و مسلمان دیگر.

در برنامه ای که در «پتخ-تیکوا» برگزار شد خانم دکتر «میریام گز» یاد آوری کردند که %63 جمعیت یهودیان ساکن اسرائیل یهودیانی هستند که ریشه آنها از کشورهای عرب و مسلمان می باشند.

30 ماه نوامبر روز بزرگداشت خروج یهودیان از کشورهای عرب و اسلام برنامه ای در شهر اورشلیم از طرف
دفتر نخست وزیر اسرائیل با شرکت وزیر برابری اجتماعی خانم «میراو کهن» برگزار شد. خانم میراو کهن در سخنرانی خود متذکر شدند که والدین ایشان از مهاجرانی هستند که از کشور مراکش به اسرائیل مهاجرت کرده اند.
در این گردهمایی که محققان و نویسندگان بسیاری حضور داشتند به چند محقق سخت کوش و عالی مقام جوایز و تقدیرنامه هایی اعطا شد.

این محققان سالهای زیادی از عمر خود را صرف تحقیق و جمع آوری مدارک و اسناد در مورد جامعه یهودیان کشور زادگاه خود کرده اند و نتیجه این تحقیقات بسیار با ارزش را برای نسلهای آینده باقی خواهند گذاشت.

در این شب به یاد ماندنی سخنرانان از تاریخ یهودیان در کشورهای عرب و اسلام سخن گفتند و از اهمیت و ارج نهادن وهمچنین به اشتراک گذاشتن این اسناد و مدارک با موزه های مختلف در اسرائیل که به این هدف تاسیس شده اند، تآکید کردند.

بر این امید هستم و اطمینان دارم که در سال آینده یکی از چند محققان و پژوهشگران ایرانی این جایزه پر افتخار را از آن خود خواهد کرد.

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
یاسمین شالوم متحده متولد گلپایگان و مقیم شهر مودیعین در اسرائیل
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ