روشنفکران عرب در حق مردم عادی کوتاهی می-کنند

شرح عکس: مردم مراکش در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ در کازابلانکا راهپیمایی کردند، و خواهان آتش-بس دائم جنگ اسرائیل و حماس و تعلیق روابط دیپلماتیک با اسرائیل شدند. (AFP)
شرح عکس: مردم مراکش در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ در کازابلانکا راهپیمایی کردند، و خواهان آتش-بس دائم جنگ اسرائیل و حماس و تعلیق روابط دیپلماتیک با اسرائیل شدند. (AFP)

بی‌-اعتنایی به پیچیدگی مناقشه و رنجی که هر دو جانب متحمل می-شوند، ناشی از تنبلی است؛ حتی بزدلی.

اکنون مردم فلسطینی درجه-ای از خانه-خرابی را تجربه می-کنند که بی-اعتنایی به آن ممکن نیست. همهٔ جنگها، بنا به ماهیت خود، مترادف-اند با رنج بی-اندازه، مرگ، خانواده-های از هم پاشیده، و ویرانی گسترده. اما برای فلسطینیان که تحت اشغال زندگی می-کنند، و طول مدتی که در صلح بسر می-برند از آخرین زدوخورد و تشنج کلید می-خورد، جنگ کنونی انگار با شدیدترین ابعاد خود بوقوع می-پیوندد. انگاری جنگی است شخصی.

حملهٔ ۷ اکتبر حماس به اسرائیل قرار نبود عملیاتی مخفیانه باشد. در طول روز اتفاق افتاد، و بطور زنده در شبکه-های اجتماعی پخش شد. می-خواستند جهانیان بدانند که آنها چه دارند می-کنند، و برای این استراتژی دلایل خود را داشتند: اول، حماس می-خواست بر پیشرفت پیمانهای ابراهیمی که روابط اسرائیل و اعراب را عادی می-کرد، نقطهٔ پایان بگذارد. بویژه نگران پیشرفتی که بودند که می-رفت تا عربستان سعودی را به یکی از امضاکنندگان پیمانهای ابراهیمی بدل کند. دوم، حماس می-خواست در این تصور که اسرائیل را خانهٔ «ایمن» یهودیان سراسر جهان است، اختلال ایجاد کند. سوم، حماس از دست-نشاندگان ایران است. ایران و تمامی دست-نشاندگانش در محیط-های پرآشوب شکوفا می-شوند. اینگونه است که این حمله به منظور ایجاد بی-ثباتی حتی بیشتر از پیش صورت گرفت و در صورت امکان، فرصتی برای ایران و دست-نشاندگانش ایجاد کند تا خلاء بوجود آمده را پر کنند.

علیرغم این استراتژی اما، حماس ابعاد واکنش اسرائیل را پیش-بینی نکرده بود. آشوب داخلی در اسرائیل را دیده بودند و گمان داشتند که جامعه و سیستم سیاسی کشور چنان چند-پاره شده که قادر به واکنش مؤثر به تهاجم نخواهد بود. حماس همچنین گمان می-کرد با گروگان گرفتن اسرائیلی-ها، خود را بیمه کرده است، یعنی، به زعم حماس، حمله-های متقابل، نقطه-زن و حداقلی می-شد تا امکان ایمنی گروگانها ممکن باشد. در آخر، حماس تصور می-کرد فشار بین المللی و حمایت عمومی فلسطینیان در نهایت مانع از آن می-شد که اسرائیل به تهاجم کوبنده دست بزند. بویژه، حماس معتقد بود که تجاوز نظامی و انهدام سیستم تونلهای زیرزمینی برای نابودی رزمنده-های حماس، از حیطهٔ انتقام اسرائیل خارج است. اسرائیل اما با تمامیت و شدت واکنش خود که پس از هشت ماه همچنان شعله می-کشد، آنها و جهانیان را شگفت-زده کرد.

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/how-arab-intellectuals-are-failing-their-publics/?_gl=1*10rwy8r*_ga*MTMzNTcxOTIxNi4xNjY3NjAwNzk4*_ga_RJR2XWQR34*MTcxNjc3OTI4Ni4yMzI4LjEuMTcxNjc3OTYyOS4wLjAuMA..

 

ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ