فرصت دوماههٔ بایدن

اقدام رئیس-جمهور فعلی در شناسایی یک کشور فلسطینی می تواند ترامپ را قادر به پیشبرد عادی سازی اسرائیل و اعراب کند.
شرح عکس: رئیس-جمهور ایالات-متحده جو بایدن در ۹ مارس ۲۰۲۴ با ام.اس.ان.بی.سی مصاحبه میکند. (Screen capture/MSNBC)
شرح عکس: رئیس-جمهور ایالات-متحده جو بایدن در ۹ مارس ۲۰۲۴ با ام.اس.ان.بی.سی مصاحبه میکند. (Screen capture/MSNBC)

بازگشت دونالد ترامپ احتمالاً نشانهٔ چرخش سیاست ایالات-متحده بسوی داخل و کاهش مشارکت و سرمایه-گذاری منابع در سرزمینهای دور از جمله اسرائیل است.

 

ترامپ خود را عامل نهایی جوش دادن معامله میداند و وانمود میکند میتواند به نبردی که افزون بر یک سال است اسرائیل در آن درگیر بوده، پایان دهد و چه-بسا تلاشهای بیشتری برای صلح منطقه-ای صورت دهد. در عین حال، رئیس-جمهور پیش-بینی ناپذیر جدید میتواند حتی بدون آنکه برای خاتمهٔ درگیریها و بی-ثباتی جاری تمهیداتی را تضمین کند، تصمیم بگیرد «زیانهای ایالات متحده متوقف کند» و دخالت کشورش را در منطقه کاهش دهد. دورهٔ ریاست-جمهوری ترامپ هرطور که باشد، رئیس-جمهور جو بایدن هنوز دو ماه فرصت دارد تا تزلزل موجود را به ثبات برساند و به پیشبرد چشم-اندازی برای آیندهٔ منطقه کمک کند.

 

شاید حتی ترامپ آن کسی باشد که طرح بایدن را محقق کند

 

هرچند که بعید به نظر میرسد، اما بایدن و ترامپ درواقع نسبت به برخی مسائل مربوط به خاورمیانه اتفاق-نظر کامل دارند و همکاری بین آن دو هم برای دولت فعلی و هم دولت آتی، سودمند است.

 

ختم جنگها و آزاد  کردن گروگانها

 

معضل عاجل و اساسی، آزادی دهها گروگان اسرائیلی است که حدود ۱۳ ماه در اسارت ستمگرانهٔ حماس سر کرده-اند. هماهنگی بین بایدن و ترامپ، بر اساس پیشنهادهایی که طی هفته-های اخیر توسط آموس هوخشتاین فرستادهٔ بایدن ارائه شد، میتواند به توافقی برای آزادی گروگانها و خاتمهٔ جنگ در غزه و نیز خاتمهٔ جنگ در لبنان منجر شود. از قضا گرایشی که ترامپ، قبل از روی کار آمدن، به خاتمهٔ جنگ در هر دو جبهه نشان داده است، بعلاوهٔ نفوذ بالایی که بر نتانیاهو دارد، ممکن است او را به اجرای دکترین بایدن ترغیب کند؛ یعنی کاری که رئیس-جمهور فعلی به رغم تلاشهای شدید و خستگی-ناپذیر موفق به انجام آن نشد.

 

ائتلاف منطقه-ای

 

ترامپ و بایدن همچنین آرزوی مشترکی برای گسترش توافقنامهٔ ابراهیم به شمول عربستان سعودی دارند که کل جهان سنّی عربی را با خود همراه خواهد کرد. حمایت دو ثلث کنگرهٔ ایالات متحده برای پذیرفتن شرایط عربستان سعودی برای صلح با اسرائیل لازم است؛ شرایط عربستان سعودی عبارت است از یک پیمان دفاعی با تأیید ایالات متحده و مجوز آمریکا به عربستان برای غنی-سازی اورانیوم بمنظور اهداف غیرنظامی. هماهنگی دوحزبی برای چنین حمایتی در کنگره کلیدی خواهد بود و ممکن است از همین حالا آغاز شود؛ گرچه تنها پس از روی کار آمدن ترامپ ببار خواهد نشست.

 

معضل ایران

 

هماهنگی میان کارگزاران دولتی کنونی و آینده نیز ضروری است تا به دولتهای ایران و اسرائیل فهمانده شود که ترجیح ایالات متحده برای جلوگیری از دستیابی ایران به قابلیتهای هسته-ای نظامی و فعال کردن نیروهای نیابتی-اش در منطقه راه-حل دیپلماتیک را ترجیح میدهد.

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/bidens-two-month-window-of-opportunity/?_gl=1*o58nm1*_ga*MTMzNTcxOTIxNi4xNjY3NjAwNzk4*_ga_RJR2XWQR34*MTczMTg3MzQzOS4yOTMzLjEuMTczMTg3Mzg1MS4wLjAuMA..

 

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
«ناداو تامیر» مدیر اجرایی سازمان «جی.استریت» در اسرائیل، عضو هیئت-مدیرهٔ اندیشکدهٔ Mitvim ، مشاور امور بین‌الملل در مرکز صلح و نوآوری «پرز» و عضو کمیتهٔ راهبری ابتکار ژنو است. او سابقاً مشاور رئیس-جمهور شیمعون پرز بوده، در سفارت اسرائیل در واشنگتن و نیز بعنوان سرکنسول در نیوانگلند خدمت کرده است.
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ