۱۰ گام ضروری برای «روز بعد» در غزه

تصویر: در ۱۵ مه ۲۰۲۴، یک تانک اسرائیلی در نزدیکی مرز نوار غزه دیده می-شود و بر فراز ناحیهٔ محصوره دود بهوا خاسته است.  (Jack Guez/ AFP)
تصویر: در ۱۵ مه ۲۰۲۴، یک تانک اسرائیلی در نزدیکی مرز نوار غزه دیده می-شود و بر فراز ناحیهٔ محصوره دود بهوا خاسته است. (Jack Guez/ AFP)

این ده گام شامل قرارداد [آزادی] گروگانها «به هر قیمت» و یا باز-تأسیس شهرکهای غزه نمی‌-شوند اما راهی برای برون-رفت از این وضعیت بغرنج و خطرناک باز می-کنند.

بحث بر سر سناریوی «روز بعد» برای غزه، که اوایل عمدتاً به نظریه محدود بود، اکنون در جامعهٔ اسرائیل به طرزی تلخ و خطرناک جدایی انداخته است.

یک سوی مجادله،‌ تشکیلات امنیتی –  ستاد کل نیروهای دفاعی؛ شاباک، سازمان اطلاعات و امنیت؛ موساد، سازمان اطلاعات و عملیات ویژه- قرار دارد که در حال حاضر یوآو گالانت وزیر دفاع در رأس آن است. در غیبت جناح ثالث که قادر به ادارهٔ غزهٔ پساجنگ باشد، می-گویند نیروهای دفاعی هم وظایف ضدشورش و هم مراقبت از ۲.۵ میلیون فلسطینی که بسیاری از آنان اکنون در فقر مطلق بسر می-برند را بدوش خواهد داشت. دستاوردهای ارتش در «عملیات شمشیر آهنین» هدر شده و در نهایت از میان خواهد رفت. جهان، که هم-اکنون از اسرائیل به خشم آمده، کشور را به تمامی منزوی خواهد کرد.

تشکیلات امنیتی می-گوید تنها راه-حل، انتقال حاکمیت غزه به تشکیلات خودگردان فلسطینیان در رام الله است (PA). اگرچه این راه-حل چندان ایده‌-آل نیست، اما دولتی از تشکیلات خودگردان در غزه  در مقایسه با فاجعهٔ نظامی و سیاسی خطر کمتری دارد.

سوی دیگر، صف دولت در  مقابل حلقهٔ نظامی است، به ویژه بخش-های بنیانگراتر آن به سرکردگی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر.

نتانیاهو نخست وزیر با ارجاع به حزب حاکم تشکیلات خودگردان، فتح، عهد کرد «اجازه نخواهم داد حماسستان به فتحستان تبدیل شود.» و خاطرنشان کرد که رام الله هرگز نه کشتار ۷ اکتبر را محکوم کرد و نه از تلاش به مشروعیت-زدایی و مجرم-انگاری اسرائيل دست کشید. تشکیلات خودگردان به کودکان فلسطینی کشتن یهودیان را می-آموزد و به تروریستهای زندانی حقوق می-دهد. با پیش-بینی نتانیاهو، تشکیلات سراپا فاسد و عموما نامحبوب فلسطینیان، همانطور که در ۲۰۰۷ روی داد، بلافاصله با شورش دوبارهٔ حماس از غزه بیرون خواهد شد.

نخست وزیر نتیجه می-گیرد که تنها راه-حل، اشغال نامحدود نظامی غزه توسط اسرائیل است. تنها با انهدام تک تک واحدهای حماس امنیت اسرائیل تضمین خواهد شد. همزمان، تلاش به ایجاد تشکلی از عناصر غیر-حماس در غزه و کشورهای عضو «پیمانهای ابراهیمی» برای همکاری در اداره و بازسازی نوار ادامه خواهد یافت. شایان توجه است که هیچیک از این فعالیتها تا کنون موفق نبوده است.

میان دو اردوی مخالف، خانواده-های گروگانها هستند که برای رسیدن عزیزانشان به آزادی، طالب هر گونه قراری هستند، حتی قراری به مثابه اعلام شکست اسرائیل. کنشگران جناح راست، نیز از سویی اصرار به تأسیس دوبارهٔ شهرکهای مهاجرنشین اسرائيل دارند که در متارکهٔ ۲۰۰۵ از غزه برچیده شد.

دست آخر، ایالات متحده را داریم که پیشنهاد تشکیل نیروی بیناکشوری عرب برای ادارهٔ غزه، پیشگامی اتحاد منطقه-ای علیه ایران، و میانجی-گری صلح سعودی-اسرائيل دارد.

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/10-necessary-steps-for-the-day-after-in-gaza/?_gl=1*46pljx*_ga*MTMzNTcxOTIxNi4xNjY3NjAwNzk4*_ga_RJR2XWQR34*MTcxNjA4OTQ5OS4yMzAwLjEuMTcxNjA5MDg1Ni4wLjAuMA..

 

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
مایکل اورن سفیر پیشین اسرائیل در آمریکا و عضو «کنست» (پارلمان اسرائیل)، نویسنده کتاب «متحدان - سفر من بر گسل آمریکایی اسرائیلی»، ناشر «رندوم هاوس»، ۲۰۱۵ (Ally: My Journey Across the American-Israeli Divide(Random House, 2015))
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ