اسرائیل پوکر بازی می‌-کند، ایران شطرنج

تصویر: صفحهٔ شطرنج با پسزمینه-ای از شعله-های آتش. (iStock)
تصویر: صفحهٔ شطرنج با پسزمینه-ای از شعله-های آتش. (iStock)

آیا با ورود به جنگ با حماس، ضعیف-ترین دست-نشاندهٔ تهران، در حالیکه حزب الله، نیروی قدرتمندتر استراتژیک، تقریباً دست-نخورده باقی مانده، اسرائيل پا به تلهٔ ایران گذاشت؟

همچنان که اسرائيل به جنگ «شمشیرهای آهنین» خود که به او تحمیل شد، ادامه می-دهد، اهمیت حیاتی دارد که  پیشینه و دلایل بروز جنگ را بفهمیم، و در این مسیر، برخی از پرسش-های بنیادین را پاسخ دهیم: چرا جنگ در اکتبر ۲۰۲۳ اتفاق افتاد؟ چه کسی در بروز آن دست داشت؟ و چطور با این دقت مخفی نگاه داشته شد؟

در ۱۹۷۹، با پایان دوران شاه ایران، آیت الله خمینی جمهوری اسلامی ایران را پایه گذاشت. خمینی رهبر معنوی کشور شد و اصول بنیادین «صدور انقلاب ایران» را نهادینه کرد. قصد آن بود که الگوی ایران را پیش و بیش از همه در میان جوامع شیعی جهان، و سپس در دیگر منطقه-ها بگسترانند. این مأموریت، علاوه بر مأموریت-هایی دیگر، به عهدهٔ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس آن گذاشته شد. یکی از اهداف اولیهٔ نظام تسلط بر جامعهٔ بزرگی شیعیان لبنان و از طریق آن، تسلط بر کل این کشور، و ایجاد جبهه-ای مستقیم و بلافاصله علیه «شیطان کوچک»، یعنی اسرائيل بود. جنگ اول لبنان که در ۱۹۸۲ آغاز شد، شرایط ایده-آلی در اختیار ایران گذاشت تا طرح خود را در لبنان پیاده کند. خلائی که با حذف نیروی نظامی فلسطینیان در لبنان بوجود آمد، به دست-نشاندهٔ ایران در جامعهٔ شیعیان این کشور امکان داد به قوی-ترین قدرت نظامی لبنان بدل شود.

نفوذ ایران در عرصهٔ فلسطینیان، هم در اصول و هم در عمل، دشوارتر بود. برعکس دین حزب الله، فرودستی عملیاتی به عنوان جنش شیعی در مقابل خمینی و ایران، سازمانهای اسلامیست فلسطینی، (مانند تمامی جمعیت فلسطینیان)، به شاخهٔ سنّی اسلام تعلق دارند. حماس، به اخوت اسلامی جهانی اقتدا می-کند که در طول تاریخ در رقابت با شیعه بوده است. با اینحال، از آنجا که هدف وسیله را توجیه می-کند، ایران تصمیم گرفت بر اختلاف شیعه و سنّی چشم ببندد، و صدور انقلاب را پیش ببرد و با دشمنان غایی خود، ایالات متحده و اسرائیل رو در رو شود. آغوشی که ایران به روی فلسطینیان گشود به سرعت با استقبال گروههای کوچک جهادی اسلامی روبرو شد که برنامه-های خمینی را با اشتیاق پذیرفتند و در مقابل، از همان اواخر ۱۹۸۰، کمک-های سخاوتمندانهٔ اقتصادی و نظامی دریافت کردند. جلب حماس، دشوارتر بود. حماس از پذیرش تمام-و-کمال آغوش باز خمینی امتناع کرد، گرچه به تدریج به دریافت مبالغ مالی، و سپس تسلیحات، کمک، آموزش از حزب الله تمایل نشان داد، تا آنکه در نهایت با حلقهٔ مستقل عملیاتی، تبدیل به نایب جنگی «دایرهٔ دوم» ایران شد.

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/israels-playing-poker-while-iran-is-playing-chess

 

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
پروفسور «بو-آز گانور» رئیس دانشگاه رایشمن و بنیانگذار و مدیر اجرایی پیشین انستیتوی بین الملی مبارزه با تروریسم، ICT است.
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ