با یا بی قرارداد، اسرائیل می بایست برای ایران مسلح به سلاح هسته ای آماده باشد

تصویر: در عکسی از وبسایت رسمی ریاست جمهوری ایرانی، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، دومی از راست، حین بازدید از نمایشگاه دستاوردهای هسته ای ایران در تهران، به توضیحاتی که برای او داده می شود، گوش می کند؛ ۹ آوریل ۲۰۲۲، ایران. (Iranian Presidency Office via AP)
تصویر: در عکسی از وبسایت رسمی ریاست جمهوری ایرانی، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، دومی از راست، حین بازدید از نمایشگاه دستاوردهای هسته ای ایران در تهران، به توضیحاتی که برای او داده می شود، گوش می کند؛ ۹ آوریل ۲۰۲۲، ایران. (Iranian Presidency Office via AP)

گرچه یک برنامهٔ استراتژیک-عملیاتی مشترک بهمراه ایالات متحده باید تنظیم شود، اما برنامه ریزی بروز شده همچنین می باید به اسرائیل امکان دهد مستقلا به توقف برنامهٔ هسته ای ایران اقدام کند.

مذاکرات میان ایران و قدرت های P5+1 در مورد بازگشت به توافق هسته ای همچنان در خوشبینی و بدبینی در رفت و آمد است.

ایران در پاسخ به متن «نهایی» اروپا گفت «بله‌، اما». آمریکایی ها نیز به نوبهٔ خود نظریات ایران به شکلی که مطرح شد نپذیرفتند، بلکه یک متن نهایی دیگر حاوی امتیازات چشمگیر به اکثر مطالبات تنظیم کردند. اما این هم ایران را راضی نکرد، و این بار در شبی که فردای آن در ایالات متحده روز کارگر بود (۲ سپتامبر ۲۰۲۲)، متنی دشوارتر از قبلی فرستادند.

آمریکایی ها متن را خواندند، سرخورده شدند، و کار را در طول تعطیلات طولانی آخر هفته کنار گذاشتند. به نظر می آید حتی «وندی شرمن» معاون وزیر خارجه، که از حامیان پرشور بازگشت به توافق و یکی از معماران قرارداد در ۲۰۱۵ بوده، فهمید که وقت آن رسیده که زنجیرهٔ امتیازات متوقف، و مذاکرات تا پس از انتخابات میان دوره ای معلق شود.

اکنون توپ دوباره در زمین خامنه ای است. اگر او با یک تعدیل کلامی، که مسألهٔ پرونده های موجود آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه با فعالیت هسته ای اعلام نشده– مشکل عمده – را دور بزند موافقت کند، بار دیگر بازگشت به توافق هسته ای، حتی پیش از انتخابات میان دوره ای ماه نوامبر محتمل خواهد بود. اما این هم ممکن است که خامنه ای نیز منتظر انتخابات میان دوره ای باشد.

از منظر ایران، تصمیم گیرندهٔ اصلی دولت ایالات متحده، آخرین مانعی است که سر راه توافق قرار دارد. پرزیدنت بایدن زیر فشار اسرائیل و اعراب است، و با در نظر گرفتن انتقادات شدید جمهوریخواهان، پیشاپیش انتخابات میان دوره ای، اتخاذ تصمیم برای او دشوارتر نیز می شود.

توافق بالقوه، دستاوردی برای ایران در نظر گرفته می شود، که مثل همیشه مهارت های مذاکراتی تحسین برانگیزی عرضه کرده است. ایران موفق شد با بهره گیری از تمایل دولت ایالات متحده به پشت سر گذاشتن موضوع هسته ای، و تمرکز بر رقبای بزرگ خود، چین و روسیه، امتیاز بگیرد. در واقع، از آنچه دولت ایالات متحده اعلام کرده بود توافق «طولانی تر و مستحکم تر» خواهد بود، چیزی بجا نمانده است. در حقیقت، توافقی که تنظیم شده، ضعیف تر و کوتاه مدت تر است.

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/deal-or-no-deal-israel-must-prepare-for-a-nuclear-iran/

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
سرلشگر بازنشسته، آموس یادلین، از سران پیشین اطلاعات ارتش و یکی از معتبرترین کارشناسان دفاعی و سیاست خارجی، و مدیر اجرایی انستیتوی غیرجناحی مطالعات امنیت ملی است.
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ