تغییرات و چالش-ها: عرصه-های دیپلماتیک و نظامی در خاورمیانه
قرار است عربستان سعودی در ۱۹ مه ۲۰۲۳ میزبان سی-و-دومین نشست اتحادیهٔ عرب در ریاض باشد، و برای آماده ساختن مقدمات این نشست، نقش جدیدی در راهبری سیاست-های خاورمیانه به عهده گرفته است.
عربستان سعودی در گذشته درگیری-هایی با ایران و کشورهای عرب داشت. اکنون که بسیاری از آن مشکلات حل شده، سعودی-ها دارند بار دیگر خود را در جایگاه رهبری جهان عرب قرار می-دهند. آشتی اخیر سعودی با ایران، که با میانجی-گری چین انجام یافت، موجب شماری پیشرفت-های دیپلماتیک شده است. سعودی-ها میزبان لیندسی گراهام سناتور آمریکایی پیش از سفر او به اسرائیل بودند. محمد بن سلمان ولیعهد سعودی اخیرا با ملک عبدالله، شاه اردن در جده دیدار کرد. وزیر خارجهٔ سعودی با مقامات سوریه در دمشق ملاقات کرد. جلسات رسمی با حضور حماس و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینیان در ریاض انجام شد. سعودی-ها به روابط با کشورهای عضو پیمان-های ابراهیمی ادامه می-دهند اما علنا دست دوستی به سوی اسرائیل دراز نکرده-اند. و، آخرین گزارش حاکی است که عربستان سعودی برای مذاکره با حزب الله در لبنان ابراز تمایل کرده است.
با توجه به اینکه طرح صلح ۲۰۰۲ سعودی دیگر قدیمی ده و از ابتدا نیز از اسرائيل روی خوش ندید، عجیب نخواهد بود اگر ماه آینده در نشست اتحادیهٔ عرب، طرح صلح سعودی جدیدی ارائه شود. به دنبال مصالحهٔ جدید عربستان سعودی با کشورهای عربی، احتمال دارد آنچه سعودی-ها در نشست ماه مه عرضه کنند، از حمایت اکثریت جهان عرب برخودار باشد. چنین وضعیتی مشکلی برای دولت کنونی اسرائيل در برخواهد داشت، بویژه برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر که می-خواهد با عربستان سعودی صلح کند، اما مایل نیست هزینه-ای که در ازای آن می-پردازد، چشم-پوشی از اراضی برای صلح با فلسطینی-ها باشد.
سعودی-ها از پیش اعلام کرده-اند که برای ورود به توافق صلح با اسرائیل، مطالبات مشخصی دارند. یکی از آن مطالبات آن است که اسرائیل راه-حل دو کشور برای دو ملت بر اساس عقب-نشینی کامل به مرزهای ۱۹۶۷ را بپذیرد.
دولت کنونی ایالات متحده به ریاست جمهوری بایدن نیز مانند ملک عبدالله شاه اردن برای ازسرگیری مذاکرات فشار آورده است. چندین کشور عربی نیز به دنبال راهی برای ازسرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینیان بوده-اند. چینی-ها نیز تمایل دارند واسطهٔ این صلح باشند.
با این وجود، همهٔ نقش-آفرینان، از جمله ایالات متحده و کشورهای عربی ممکن است بکوشند برای ایجاد مسیر عرب-محور صلح با فلسطینیان، که از طریق عربستان سعودی و با حمایت کامل کشورهای پیمان-های ابراهیمی انجام شود، اسرائیل را به یک کنفرانس صلح آتی بکشانند.
متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/shifts-and-challenges-diplomatic-and-military-arenas-in-the-middle-east/