یائیر لپید روی ایران سیاست های داخلی را پیاده می کند

تصویر: یائیر لپید نخست وزیر اسرائیل در ملاقات با «دیوید بارنتا» رئیس سازمان اطلاعات و عملیات ویژه‌ٔ اسرائيل، موساد، در وزارت دفاع، تل آویو، ۲۵ اوت ۲۰۲۲. (Prime Minister's Office)
تصویر: یائیر لپید نخست وزیر اسرائیل در ملاقات با «دیوید بارنتا» رئیس سازمان اطلاعات و عملیات ویژه‌ٔ اسرائيل، موساد، در وزارت دفاع، تل آویو، ۲۵ اوت ۲۰۲۲. (Prime Minister's Office)

رویکرد نخست وزیر اسرائیل بیشتر شبیه به یک سیاستمدار دلواپس چشم انداز شانس خود در انتخابات است تا یک دولتمرد که می بایست تصمیم سختی بگیرد که شاید حتی موافق طبع عموم نباشد.

«هنری کیسینجر» یکبار در عبارت معروفی گفت «اسرائیل مشی سیاست خارجی ندارد، هر چه دارد تدابیر سیاسی داخلی است». این دیدگاه هرگز تا به امروز به این روشنی که در مذاکرات داخلی اسرائیل پیرامون تلاش های اخیر به احیای «برنامهٔ جامع اقدام مشترک» (قرارداد هسته ای ایران) و زمینه سازی بازگشت آمریکا به توافق مذکور، در پی خروج یکجانبهٔ دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت ایالات متحده از قرارداد در سال ۲۰۱۸ مشاهده می شود، نمایان بود.

اگر در نظر گرفته شود که رأی دهندگان اسرائیلی در ۱ نوامبر امسال برای بار پنجم در طول چهار سال پای صندوق های رأی خواهند رفت، می توان گفت که در ماههای آتی، قرارداد هسته ای ایران در مناظرات عمومی کاندیداهای گوناگون نقشی اساسی ایفا خواهد کرد. به نظر می آید مردم اسرائیل، در همان حال که به انبوهه ای از موضوعات اجتماعی و اقتصادی توجه دارند، در انتخابات بر اساس شرایط امنیت ملی که با آن مواجه هستند، رأی می دهند.

در یک همه-پرسی از عقاید عمومی که مؤسسهٔ دموکراسی اسرائیل (IDI) در مارس ۲۰۱۹ برگزار کرد، معلوم شد گرچه در مقایسه با ۲۸٪ از مردمی که می گویند موضوعات مربوط به امور خارجی و امنیتی در حمایت آنها از احزاب مؤثر است، ۴۵٪ از پاسخ دهندگان معتقدند موضع احزاب در موضوعات اجتماعی و اقتصادی در چگونگی انتخاب آنها تعیین کننده است، اما ۳۰٪ گفته اند سرنوشت انتخابات را وضعیت امنیت ملی کشور تعیین خواهد کرد.

به همین ترتیب، در همه-پرسی که IDI چندی بعد، در اوت ۲۰۲۲ انجام داد، معلوم شد در حال حاضر موضع احزاب در رابطه با وضعیت اقتصادی و هزینه های روزافزون زندگی از مهمترین موضوعاتی است که تمایل رأی دهندگان به احزاب را شکل می دهد (۴۴٪ از پاسخ دهندگان). تنها ۱۱٪ گفتند سکوی سیاست خارجی و امنیتی احزاب در رأی ایشان تأثیر خواهد داشت، با وجود این در همین همه-پرسی نتیجه گیری حاصل این بود که «اگر تهدیدات امنیتی افزایش یابد، در آن صورت این مورد به صدر دستور کار رأی دهندگان باز خواهد گشت.»

فرای تأثیری که مذاکرات میان ایران و قدرتهای اصلی جهان بر ترکیب رأی در اسرائیل خواهد داشت، ما می بایست به عواقب مشی سیاسی موجود در مناظرات کنونی درون اسرائیل نیز توجه دقیق داشته باشیم.

متن کامل را در لینک زیر مطالعه کنید
https://blogs.timesofisrael.com/kissingers-observation-is-israels-predicament/

ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﻧﻮﯾﺴﻨﺪﻩ
دکتر «ایلای سالتزمن» از استادان مهمان مطالعات اسرائیل دانشگاه مریلند، کالج پارک، در آمریکا و از اعضای شورای «میتویم» مؤسسهٔ مطالعات سیاست خارجی منطقه ای در اسرائیل است.
ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ